expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


Jak jezdit v koloně ve městě? Tyto principy se vám sejdou!


Dopravní zácpy a kolony jsou každodenní realitou městského života. Řidiči se často ocitnou v situacích, kdy je provoz hustý a posunout se o několik metrů trvá věčnost. Pro mnohé může být jízda v koloně frustrující a stresující, nicméně s několika základními principy můžete zvládnout tuto výzvu doslova levou zadní.



Plynulost na prvním místě, dodržujte i odstup

Jedním z klíčových aspektů bezpečné a efektivní jízdy v městském provozu je plynulost. Neustálé zastavování a rozjíždění nejen zvyšuje spotřebu paliva a opotřebení vozidla, ale také zvyšuje stres a únavu řidiče a tomu je třeba se vyhnout.

Plynulá jízda je základem pro udržení nízké úrovně stresu a zajištění bezpečnosti všech účastníků silničního provozu. Stejně důležité je i dodržování bezpečného odstupu mezi jednotlivými vozidly, jedině správný a dostatečný odstup vám dá dostatek času na reakci v případě náhlého zastavení vozidla před vámi.

V městských kolonách se doporučuje udržovat odstup alespoň jednu až dvě sekundy, což je dostatečný prostor pro bezpečné a včasné zastavení jedoucího vozidla.

Zapomínat však není třeba ani na odstup i při nízkých rychlostech. Nepodceňujte to, jedině tak zajistíte, že budete mít dost času na reakci na nečekané situace, ať už jde o náhlé zastavení auta před vámi nebo nečekanou překážku na cestě.

Dodržování správného odstupu také přispívá k plynulejšímu provozu, protože eliminuje zbytečné brzdění a zrychlování. Plynulá jízda a dodržování bezpečného odstupu jsou principy, které by měli dodržovat všichni řidiči, ale je jasné, že ve městě se setkáte is opačnými situacemi. Řešení? Dodržujte to alespoň vy!

Máte start-stop systém? Kdy ho vypnout a kdy ne?

Start-stop systém je moderní technologie navržená ke snížení spotřeby paliva a emisí tím, že automaticky vypne motor, když vozidlo zastaví, ale znovu jej nastartuje, když se auto pohne. Nicméně, existují situace, kdy je vhodné tento systém vypnout, aby se předešlo nežádoucím komplikacím či nadměrnému opotřebení vašeho vozidla.

Jedním z případů, kdy je vhodné vypnout start-stop systém, je jízda v extrémních teplotách. Pokud je venku velmi horko nebo velmi chladno, opakované vypínání a nastartování motoru může zatěžovat baterii i motor samotný.

Totéž platí, pokud zastavíte jen na pár vteřin, kdy vypínání a startování motoru nemusí být efektivní a může vést k rychlejšímu opotřebení startéru .

Start-stop systém může být problémem i v situacích, kdy potřebujete rychlý a hladký start. Například, pokud se nacházíte na rušné křižovatce nebo v situaci, kdy je důležitá okamžitá reakce na provoz kolem vás, může být lepší mít motor neustále zapnutý. Vyhnete se tak zpoždění vaší reakce a čekání, než motor nastartuje.

Na druhé straně, start-stop systém je velmi efektivní v situacích, kde dochází k delším zastavením, jako jsou čekání na semaforech nebo v dopravních zácpách. V takových případech může systém výrazně snížit spotřebu paliva a emise.

Opatrně s topením i chlazením, v koloně je to více zátěže

V městských dopravních zácpách a kolonách se řidiči často ocitnou v situacích, kdy je vozidlo buď téměř nehybné nebo se pohybuje velmi pomalu. V takových případech může být používání klimatizace nebo topení v autě významným faktorem, který přispívá ke zvýšení spotřeby paliva a stejně tak i zatížení motoru.

Topení a klimatizace fungují tak, že odebírají energii z motoru, čímž se zvyšuje jeho zatížení. V koloně, kde motor často běží na nízkých otáčkách nebo je neustále nastartován a vypínán, může být tento dodatečný odběr energie výraznější.

Používání klimatizace v horkých dnech může zvýšit spotřebu paliva až o 10 %, což je obzvláště nevýhodné, když se pohybujete pomalu nebo stojíte na místě. Abyste minimalizovali zátěž na motor, je vhodné používat klimatizaci a topení s rozumem. V horkých dnech se pokuste před odjezdem pořádně vyvětrat vozidlo.

Podobně v chladných dnech je vhodné před jízdou nechat motor zahřát, ale nezapomínejte, že dlouhodobé stání se zapnutým motorem může být kontraproduktivní. Snažte se zapnout topení až po krátké jízdě, kdy je motor již zahřátý. To sníží jeho zátěž.

Důležitým aspektem je také pravidelná údržba klimatizačního systému a topení. Neudržované systémy zvyšují spotřebu a snižují účinnost chlazení a topení.

Nezapomeňte na pruh pro sanitku i střídavé řazení

V hustém městském provozu je nezbytné dodržovat všechna pravidla silničního provozu, která zajišťují bezpečnost a plynulost jízdy. Jedním z těch novějších je ponechání volného pruhu pro sanitky, hasiče a ostatní záchranářské složky.

V případě kolony je třeba udržovat volný pruh mezi jízdními pruhy, aby záchranná vozidla mohla rychle a bezpečně přejet k místu zásahu. To platí v městských oblastech, ale také na dálnicích a rychlostních silnicích. Uvolnění pruhu zachraňuje životy, proto je důležité myslet na tuto povinnost vždy, když se ocitnete v dopravní zácpě.

Dalším důležitým pravidlem je střídavé řazení, známé také jako "zipování". Při zúžení jízdních pruhů je plynulé střídavé řazení vozidel klíčové pro minimalizování dopravních zácp a také jako prevence vzniku kolony a to té té ve městě.

Řidiči by měli disciplinovaně střídat vjíždění do jednoho pruhu z obou stran, čímž se zajistí rovnoměrné rozložení provozu a sníží riziko škodné události . To zvyšuje plynulost dopravy a zkracuje dobu čekání pro všechny účastníky provozu. Pokud se v podobné situaci ocitnete, držte se tohoto principu, pomáhá to.

Na závěr je třeba dodat, že zmíněné principy vám pomohou jezdit v městské koloně plynuleji a komfortněji, určitě však problém se zácpou nevyřeší.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku